Trivsel

5 tips: Sådan holder du en god mødekultur online

Corona har ændret vores arbejdskultur markant, og selvom vi ikke længere sidder på hjemmekontoret, skal vi stadig forvente mange online møder.

5 tips: Sådan holder du en god mødekultur online

Corona har ændret vores arbejdskultur markant, og selvom vi ikke længere sidder på hjemmekontoret, skal vi stadig forvente mange online møder. Vi kommer her med 5 tips til, hvordan du holder en god, online mødekultur.

 

#1 Brug altid dit kamera 

Der er mange, som foretrækker fysiske møder, og det skyldes blandt andet, at det er meget nemmere at læse personer på deres kropssprog, når man kan se den anden person. Selvom videomøder måske kun afslører overkroppen og hovedet, så kan ansigtsudtryk stadig give rigtig mange informationer til andre mødedeltagere. 

Samtidig fremstår du også bare mere professionel, fordi de fleste vil spørge sig selv, hvorfor du vælger ikke at bruge kamera. Har du morgenhår? Sidder du i bar overkrop? Er der noget i dine omgivelser, som man ikke bør se? Det kan meget hurtigt sende forkerte signaler ikke at have billede på, så sørg altid for, så vidt muligt at have kamera på, når du afholder videomøde. 

Hvis det ikke er muligt for dig at have kamera på, så forklar hvorfor med det samme før mødet, så folk ikke sidder og undrer sig. De skal nødigt tro, at det er en vane for dig at afholde møder uden video. 

 

#2 Giv et sekund mere til at tale ud

Vi har alle oplevet at holde videomøder med dårlig forbindelse. Ikke alene er det en dårlig oplevelse at kigge på et ansigt i 32 pixels, men det hænder også, at der ofte er forsinkelse på billede og tale. 

For at undgå at tale over hinanden bør du derfor altid give et sekund eller to ekstra, når den anden person er ved at tale færdig. Det kan være personen fortsætter med at snakke, uden at det er blevet overført til din ende endnu. 

 

Videomøde i MuteBox Meet

 

#3 Brug din mute-funktion

Sidder du ikke i et aflukket rum, eller har du en hjemmedag med børnene rendende rundt i baggrunden, så skal du sidde med fingeren på din mute-funktion. Hvis der er mange mennesker, som deltager i et opkald, bliver det hurtigt utroligt forstyrrende med en eller flere personer, som konstant giver lyd fra sig, når andre snakker.

Medmindre dialogen lægger op til, at der konstant udveksles og sparres, så bør du derfor holde din mikrofon på mute, indtil det er din tur til at tale. 

 

#4 Ræk hånden og respekter talekøen

I både fysiske møder og online møder er det vigtigt at respektere den talekø, som bliver sat. Men det er ekstra vigtigt under videomøder, fordi hvis du bare begynder at snakke, og der tilfældigvis er lidt forsinkelse på, vil I næsten altid snakke henover hinanden. 

Indikér derfor, at du ønsker taletid ved at række din hånd op. Så skal ordstyreren nok notere ned, at du gerne vil sige noget. Husk dog lige, at hånden skal være inden for kameraets ramme, så folk rent faktisk kan se, at du gerne vil sige noget. 

 

#5 Følg med og hold øjenkontakt

Hvis du nogensinde har talt for en forsamling, vil du vide, at det er enormt frustrerende, hvis folk ikke har fokus på dig, når du taler. Man føler sig afmægtig og uinteressant, men samtidig har man heller ikke lyst til at påpege det. 

Det samme gør sig gældende under videomøder. Selvom det kan virke oplagt, at man lige tjekker en mail, mens man sidder og lytter, så kan folk meget nemt se, hvis du klikker på tastaturet og kigger et andet sted hen i dit kamera. Vis derfor respekt over for de andre deltagere ved at lytte og være opmærksom, når I holder videomøde.

 

Læs også hvordan mødekulturen kan forbedres med MuteBox' transportable mødelokaler
 

Skriv dig op, og følg med i MuteBox